måndag 2 november 2015

Vilka "språkdagar" firar ni?

Foto: Svenska bildningstjänster

Läsambassadören Katarina von Numers-Ekman har sammanställt en lista på finländska och internationella dagar med koppling till språk och litteratur. Bibliotekarien Sara Nordlund-Laurent har lyft fram förslag på böcker som ni kan läsa med barnen på dessa festdagar.


5.2 Runebergsdagen

Firas till minne av Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg.  
Om Runeberg handlar Mauri Kunnas detaljrika ”Hundbackens Marta och Runeberg”. Den som vill bläddra i en bok som handlar om hur livet såg ut för Runeberg och hans Fredrika kan ha glädje av Agneta Rahikainens snygga ”Johan Ludvig & Fredrika Runeberg. En bildbiografi”.

På samma gång vill man kanske passa på att fira vår sagofarbror Topelius och t.ex. läsa hans ”Adalminas pärla”, senast vackert illustrerad av Lena Förlander-Ulf 2011.

Foto: Svenska bildningstjänster


21.2 Internationella modersmålsdagen

Instiftad av Unesco år 1999 med syftet att skapa medvetenhet om språkliga och kulturella traditioner, en kunskap baserad på förståelse, tolerans och dialog.

På internationella modersmålsdagen kan det vara roligt att läsa böcker som finns både på svenska och på andra språk. Om man vill utgå från en finlandssvensk författare föreslår vi antingen Tove Janssons Muminböcker som finns översatta till över 40 olika språk eller Tove Appelgrens populära böcker om Vesta-Linnéa med bilder av Salla Savolainen. Böckerna om Vesta-Linnéa finns på bl.a. tyska, kinesiska och estniska i Helmet-biblioteken. Om man behöver tips på hur man ska göra för att hitta barnböcker på olika språk kan man läsa det här blogginlägget av bibliotekarie Johanna Björkstén.


28.2 Kalevaladagen


Finlands nationalepos Kalevala har gett namn åt dagen som är den finska kulturens dag.

Kalevaladagen firas lämpligen med ”Kalevala berättad för barn” av Eli Margareta Wärnhjelm, Mauri Kunnas ”Hundarnas Kalevala” eller Lina Stoltz ”Kalevala berättad för alla åldrar”. Den vuxen som behöver fräscha upp sitt minne om vem som riktigt råkade ut för vad, men inte orkar traggla igenom hela eposet kan börja med Anders Larssons utmärkta ”Kalevala för lata”. Om man är intresserad av att se hur Kalevala gestaltats av finländska bildkonstnärer kan man ta sig en titt på "Kalevala i bilder: 160 år av finsk konst med inspiration från Kalevala" som gavs ut av Ateneum 2009.


Foto: Svenska bildningstjänster


19.3 Jämlikhetens dag


Firas i Finland på författaren Minna Canths dödsdag.

På Jämlikhetens dag kanske man vill tala om likheter och olikheter. Då kan man gärna använda Beatrice Alemagnas färgstarka och tankeväckande ”Vad är ett barn?”som utgångspunkt till samtal om stora frågor. Till den finns en läshandledning som kan laddas ner här.

Ett annat tema som passar bra för Jämlikhetens dag är olika sorters familjer, och dem träffar man på t.ex. i ”Sovdags för Lydia” av Moa-Lina Croall och Klara Persson, ”Lill-Zlatan och morbror Raring” av Pija Lindenbaum och ”Mammas nya vän” av Anke Wagner och Heike Herold. Om man vill läsa en faktabok om olika familjer rekommenderar vi Alexandra Maxeiner & Anke Kuhls ”Hela familjen! Om pappas förra frus brorsas nya flickväns barn och andra släktingar” och Eddie Summanen & C. Kåbergs: "Familjeboken". 


2.4 Internationella barnboksdagen


Instiftad av IBBY 1967 till minne av HC Andersens födelsedag och för att uppmärksamma barn- och ungdomslitteratur och inspirera till läsning.

Internationella barnboksdagen är en utmärkt dag att lyfta fram böcker som är skrivna av författare som kommer från länder utanför Europa. Varför inte stifta bekantskap t.ex. med den taiwanesiske författaren Chih Yuan-Chen? Hans lekfulla och varma berättelse ”Guji-Guji” belönades med Peter Pan priset i år. Eller hur skulle det vara med sydafrikanska Niki Dalys underhållande böcker om Kwela Jamela som råkar för ett och annat?


Foto: Svenska bildningstjänster


9.4 Mikael Agricoladagen


Det finska språkets dag, är även Elias Lönnrots födelsedag.

På Mikael Agricoladagen kan man gärna läsa finska författare. Hur skulle det t.ex. vara med Laura Ruohonens fantasikittlande ”Smaskens damaskens” med illustrationer av Erika Kallasmaa och i översättning av mästerliga Stella Parland?


23.4 Bokens och rosens dag


Firades första gången under detta namn 1926 efter en idé av en bokhandlare i Barcelona. Under dagen ger männen en ros till kvinnorna och kvinnorna en bok till männen. Datumet är valt för att både William Shakespeare och Miguel de Cervantes dog den 23 april 1616. Med inspiration från denna tradition föreslog International Publishers Association en internationell dag och Spanien lämnade förslaget till Unesco som instiftade Världsboksdagen 1995. Samma vecka som bokens och rosens dag infaller firas i Finland Läsveckan, som initierats av Läscentrum.

På Bokens och rosens dag kan man kanske läsa en romantisk berättelse. Vi föreslår Malin Kiveläs och Linda Bondestams ”Den förträfflige Herr Glad” där den milde herr Glad blir upp över öronen förälskad i den minst sagt purkna fröken Citron.


Foto: Svenska bildningstjänster


2.5 Internationella Harry Potter-dagen


Har i vissa sammanhang också firats 5.2.

För den som ännu är lite för ung för att hänga med i Harry Potters fantastiska äventyr rekommenderar vi i stället bilderböcker där det finns drakar och magi, t.ex. Christina Björks och Eva Erikssons ”Prinsessor och drakar” med en prinsessberättelse för varje veckodag, eller Sanna Tahvanainens och Jenny Lucanders ”Dröm om drakar” där det är mamman som ger sig ut på äventyr.


Foto: Esbo Biblioterna


3.5 Internationella pressfrihetsdagen


Har till syfte att hedra de uppoffringar som gjorts runt om i världen för pressfrihet och skall också påminna regeringar om deras skyldighet att upprätthålla yttrandefriheten som finns i artikel 19 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Dagen utropades 1993 av FN:s generalförsamling och firas på årsdagen av Windhoekdeklarationen som godkändes i Windhoek den 3 maj 1991. 

På internationella pressfrihetsdagen kan man läsa om barns rättigheter. Vi föreslår Pernilla Stalfelts ”Alla barns rätt. En bilderbok om Barnkonventionen”.



8.9 Internationella läskunnighetsdagen


Instiftades år 1965 av UNESCO för att påminna världen om att läskunnighet är en mänsklig rättighet och också grunden för all inlärning.

På internationella läskunnighetsdagen kan man köra bokstavstema hela dagen. Vi föreslår att man startar med Åsa Linds och Sara Lundbergs ”Dunderlunds bästa bokstav”, fortsätter med att göra bokstavskollage och slutligen bakar bokstavskakor.



10.10 Den finska litteraturens dag


Firas på författaren Aleksis Kivis födelsedag.

På Alexis Kivis födelsedag kan man läsa Mauri Kunnas ”De sju hundbröderna: hundaktig version av Alexis Kivis roman Seitsemän veljestä”. Och har man vid det här laget tröttnat på Mauri Kunnas kan man kanske läsa en bok om en alldeles annan brödraskara i en alldeles tid, nämligen Malin Kiveläs och Linda Bondestams ”Bröderna Pixon och TV:ns hemtrevliga sken”.



6.11 Svenska dagen


Firas som ett slags nationaldag för den svenskspråkiga befolkningen i Finland. Instiftades av Svenska folkpartiet och firades första gången år 1908.

På Svenska dagen ska man läsa alla underbara finlandssvenska böcker som kommit ut de senaste åren! Dikter, bilderböcker, sagor - allt du kommer över!



Och förutom dessa dagar tycker vi man ska fira en massa mer och mindre officiella fest- och temadagar med en god dos barnlitteratur:

Kanelbullens dag 4.10 föreslår vi att man läser Ulf Starks och Charlotte Ramels fina diktberättelser om Kanel och Kanin.

Alla hjärtans dag 14.2, som på finska firas som vändag, kan man läsa berättelser om vänskap, t.ex. Maria Nilsson Thores ”Bus och Frö på varsin ö” om längtan eller den explosiva boken ”Monsterbråk” av Kalle Güettler, Rakel Helmsdal & Áslaug Jónsdóttir.

Den 1 april kan man läsa böcker som väcker frågor om vad som egentligen är sant, t.ex. Lena Frölander-Ulfs lekfulla ”En sann historia” och John Fardells spännande ”När Leo blev uppäten”.



Texten skriven av Sara Nordlund-Laurent, Esbo stadsbibliotek

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar