måndag 23 maj 2016

Språkstimulans med "Fina fisken"

Foto och text: Olars daghem

Jag valde att arbeta kring boken ”Fina fisken” med en liten grupp på fem 3-5-åriga barn som har en stark finska i förhållande till svenskan. Jag valde boken eftersom vi i vår dagisgrupp under våren arbetat kring temat ”Havet”. I vår smågruppsverksamhet har vi även behandlat ämnet vänskap/mobbning och boken behandlar just dessa ämnen.

Tidpunkten för sagostunderna har varit efter mellanmålet i samband med gruppens övriga smågruppsverksamhet. Syftet var att stimulera det svenska språket hos barnen, samt öka ordförrådet för då speciellt havstemat.

Foto: Olars daghem

Inför den första sagostunden inredde jag sagorummet så att det inte fanns några andra distraherande bilder och föremål där. Sedan jobbade vi vidare med boken så att barnen fick återberätta sagan med stöd av fiskfigurer och annan rekvisita och slutresultatet blev en minifilm gjord med hjälp av pekplatta, där barnen själv fick organisera och ta bilderna.



Foto: Olars daghem

Barnen har fått öva både sitt minne och sin svenska genom återberättandet, samt använt sin kreativitet med att själv komma fram med fina idéer och delta i förverkligandet av minifilmen. För en grupp barn som oftast inte pratar så mycket svenska, var detta ett fint tillfälle att få öva sig rent språkligt och komma mer fram med sina egna tankar och idéer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar