tisdag 26 januari 2016

"Språkdagar" i februari


Foto: Svenska bildningstjänster

I februari kan vi fira flera dagar med koppling till språk och litteratur. Läroplanen i Esbo säger att:
"Sagor, sånger, rim och ramsor kompletterar det språkliga samspelet, och är redskap för att utveckla ord- och begreppsförråd och ger modeller för språkbruk. Genom t.ex. högläsning och diskussion om det lästa samt dramatisering övar sig barnet att lyssna koncentrerat, träna begreppsuppfattning och får möjlighet att utveckla sitt ordförråd." Lp, 2015, s. 11

Runbergsdagen (5.2) passar utmärkt för att jobba med "Hundbackens Marta och Runeberg" av Mauri Kunnas eller "Johan Ludvig & Fredrika Runeberg. En bildbiografi" av Agneta Rahikainen.

Alla hjärtans dag (14.2) kunde firas genom att läsa berättelser om vänskap, t.ex. "Bus och Frö på varsin ö" av Maria Nilsson Thore.

Internationella modersmålsdagen (21.2) passar bra för att arbeta kring olika språk. T.ex. Muminböcker finns tillgängliga på flera olika språk.
"Vuxna i dagvården visar genom sitt agerande att barnets alla språk är värdefulla. I verksamheten ges akt till olika språk, i synnerhet de språk som talas i barngruppen och i närmiljön." Lp, 2015, s. 11
Kalevaladagen (28.2) behandlas i flera olika böcker, t.ex. "Kalevala berättad för barn" av Eli Margareta Wärnhjelm, "Hundarnas Kalevala" av Mauri Kunnas eller "Kalevala berättad för alla åldrar" av Lina Stoltz.

Läs fler boktips av bibliotekarien Sara Nordlund-Laurent här.


Vilka "språkdagar" tänker ni fira?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar