onsdag 18 maj 2016

Guldlock och de tre björnarna


Foto och text: Portängens daghem


I barngruppen Nyckelpigorna arbetar vi med en och samma saga alltid en månad i taget, två gånger i veckan. Detta innebär att vi i smågrupper läser boken (bra om det finns många böcker/versioner av samma saga!), ser på bordsteater och sjunger sånger om månadens saga.

Månadens arbete avlutas ofta med ett resultat; 
  • vi har bjudit in granngruppen på handdocksteater
  • vi har uppträtt med sagan på julfest
  • vi har sett på teater

 
På daghemmet har vi ett sagorum med mycket färdigt material så detta arbetssätt är inte så jobbigt. 
I mars valde vi att arbeta med sagan "Guldlock och de tre björnarna". Två dagar i veckan läste vi sagan eller såg på bordsteater. Vi ritade också sagan. Månadens saga avslutades med att teater Hevosenkenkä besökte daghemmet och uppträdde med pjäsen i fråga (detta var orsaken att vi valt just denna saga denna månad). 

Foto: Portängens daghem


Vi läser sagan på eftermiddagen innan vi går ut. På detta sätt har alla barn hunnit leka och röra på sig innan de ska sitta stilla på sagostund igen. Vi läser i två små grupper (max 8 barn) i sovrummet och en grupp i hemleken. Den vuxna tar in barnen i rummet och placerar dem på sina sittplatser. Vi har valt att göra stunden lite magisk genom ett sagoljus. Vi tänder vårt sagoljus (en ledtuikku i en liten lykta) och barnen vet att då skall man vara tyst och lyssna. Efter sagan släcker vi ljuset och barnen får tid och muntur att reflektera över sagan

Foto: Portängens daghem

Vi tycker att barnen kommer mer in på djupet i sagan då vi arbetar med den en hel månad. Aldrig har det hänt att något barn inte orkat "lyssna på samma saga igen". Tvärtemot ser de fram emot dessa eftermiddagar och då vi ser på bordsteater. Sagorna blir väldigt omtyckta och barnen leker dem ofta själva, t.ex. "Bockarna Bruse" som vi läst i ett tidigare skede är nu en favoritlek i klätterställningen. Både på vårfesten och julfesten har vi uppträtt med sagorna som vi arbetat med. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar