torsdag 9 april 2015

Dockteater med Ingrid vill äta

Foto och text: Niperts daghem

Vi delade in barnen i tre grupper på 5 - 7 barn åldersenligt. Först läste jag boken för barnen och vi stannade upp då och då och diskuterade kring bilderna, benämnde dem och visade hur man visar t.ex. dricka med stödtecken.

Med de minsta barnen hade vi möjlighet att vara två vuxna vilket var bra då den ena kunde läsa i boken och den andra se efter gruppen och visa stödtecken.

Vi räknade också tallrikar och muggar och fick varvat in lite matematik i lässtunden.

Barnen tyckte mycket om de färggranna och berättande bilderna. Efter att vi läst boken tog jag fram bilderna och var och en av barnen fick välja en bild åt sig. Sedan fick de berätta vad det var samt annat de kom att tänka på om bilden. Vi pratade om färg, vad de tyckte om för mat osv. Med de största barnens grupp lekte vi även kims lek med bilderna. Vi hade även rim och sånger som anknyter till kropp och mat.


Foto: Niperts daghem

En annan dag tog vi och dramatiserade sagan om Ingrid med dockskåpsföremålen. Jag lånade lite rekvisita från vårt dockskåp på daghemmet. De större barnen lät jag dramatisera själv så att jag berättade emellanåt vad som hände i boken. Tre av barnen visade dockteater och resten av gruppen var publik.


Foto: Niperts daghem

Med de mindre var jag med och spelade dockteater tillsammans med barnen. I alla grupper fanns det så många som ville vara med och spela dockteater att barnen fick turas om att vara publik och skådespelare. Barnen tyckte mycket om att spela dockteater och de hittade på egna nya händelser också medan de spelade.

Vi har som tema i gruppen kroppen just nu, så boken om Ingrid som vill äta passade bra i temat. Då passade vi på att ta med de inre organen som är med om matsmältningen. Vi talade om magsäcken och matens långa väg genom tarmarna. Vi talade också om sinnen som syn, doft och smaksinnet som vi använder då vi äter. Vi har i vårt tema om kroppen haft ett anknytande veckans ord som varit bl.a. näsborre, pupill och tarmar.

Foto: Niperts daghem

Ovan en avritat bild på ett barn som fått välja bilder på favoriträtter. Vi hade också mätt barnens längder och talade om att vi behöver mat för att växa.

Ibland utmanande men för det mesta roliga och lärorika stunder hade vi med barnen. Mest gladde mig barnens iver att spela dockteater till sagan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar