torsdag 28 maj 2015

Teater med sagan om den lilla lilla gumman

Foto och text: Smedsby daghem

Den ena bilden föreställer ”Sagan om den lilla lilla gumman” som bordsteater. Jag har läst boken enskilt och tillsammans med rekvisitan samt spelat upp bordsteatern från minnet.

Barnens minne har jag tränat genom att gömma rekvisitan under ”den magiska trasan” (Kims lek). Barnen har fått leka med bordsteatern under uppsyn.



Foto: Smedsby daghem

På den andra bilden har jag fotograferat rekvisitan till teatern:
  • på stolen syns gummans duk och förkläde
  • på pallen finns kattens svans och öron
  • vi leker att hästen är den lilla kon

Både barn och pedagoger i gruppen har fått spela upp teatern med hjälp av en berättarröst.  Publiken (de övriga barnen) deltar genom att fylla i ord som ”bord” och ”katt” samt repliker som ”mjau” och ”schas katta!”.

Vi har filmat skådespelet så att andra barn, pedagoger och föräldrar får se den utan att publikmängden ökat under själva föreställningarna. 

Under sagostunderna har jag fokuserat på att utveckla bl.a. barnens språkinlärning, fantasi, minne, att uttrycka sig och skapa samhörighet.

Stunderna har hållits i samband med morgonsamlingen efter kl. 9. Tyngdpunkterna låg på visuellt stöd och delaktighet genom språk och drama. Hela gruppen på 9 barn i åldern 2-3 har deltagit vid samtliga tillfällen.

tisdag 26 maj 2015

Sagostund med Ingrid från morgon till kväll

Foto och text: Karamalmens daghem

Våra barn tycker väldigt mycket om Ingrid böckerna så därför valde jag den här boken.

När? Vi började läsa boken 10-tiden när de andra barnen gick ut så fick vi vara i lugn och ro.

Var? Jag lagade i ett hörn mjukt och mysigt med madrasser och kuddar. Barnen tyckte det var fint och lite spännande då vi annars brukar sitta på en matta och läsa.

Hur? Jag plockade rekvisita som passade in i sagan, t.ex Ingrids nalle, plåster, febertermometer, grönsaker, frukter m.m.

Vem? Jag valde att ta en blandgrupp, dvs. barn i lite olika åldrar och med olika språkfärdigheter, så att de barn med starkare språk stödde och hjälpte till att sätta igång diskussionerna men också de med svagare språk fick möjlighet att tala och berätta. Det blev bra diskussioner och barnen var fint med i sagan. 

måndag 25 maj 2015

Sommarens högläsningsbingo!

Foto: Svenska bildningstjänster
Text: Svenska barn- och ungdomsteamet på Esbo stadsbibliotek

Snart är det äntligen dags för sommarlov och paus från dagis eller förskola - men inte från läsningen om ni frågar oss på bibban! Det är viktigt att barnen fortsätter läsa eller läsas högt för även under sommarmånaderna. Därför har HelMet-biblioteken i år ett gemensamt läsbingo där man för varje läst bok får kryssa för en ruta i bingoblanketten.

Det här är reglerna:

Läs i en bil, när det regnar, tidigt på morgonen, en spännande bok, ute, på bibban osv. Hur roligt som helst att få utmana sig själv och den som läser för en! Man får högst ett kryss per dag per bok, men man får gärna läsa hur mycket som helst och kryssa för alla rutor. Med fem lästa böcker har man bingo!

Bland alla som lämnar in sin blankett senast 21.8. till något av HelMet-biblioteken lottar vi ut fina bokpriser! Klicka här för att ladda ner blanketten.

Mera information kan du läsa här.


Läsglada hälsningar från det svenska barn- och ungdomsteamet på Esbo stadsbibliotek

torsdag 21 maj 2015

Myshörna uppe på loftet

Foto och text: Mattbergets daghem

I Tomtebo har vi gjort om en hörna på loftet till en myshörna där vi också håller sagostunder. Barnen får välja om de sitter på en dyna eller på mattan.

Sagan som hör till bilden ovan är Bockarna Bruse. Orsaken varför jag valde denna saga är att jag ville få barnen att aktivt delta i sagostunden också genom lek och drama. Vi har sjungit och lekt bockarna och trollet.

Barnen har själva fått välja vad de vill vara i sagan, om de vill delta eller titta på och så har vi haft mjuka färggranna dynor till bro (bockarna har varit flera än tre).

Förutom detta har vi:
  • läst sagan med plastleksaker som rekvisita
  • barnen har själva fått berätta sagan i form av dockteater
  • diskuterat mycket om storlek (liten och stor exempelvis)
  • sorterat föremål i storleksordning.

Gruppen har varit varierande beroende på dagarna men som flest 10 stycken 3-4-åringar. Sagostunden (eller sagoäventyret som det också kallats) har hållits varje dag innan mellanmålet i en eller två veckors tid beroende på sagan och barnens intresse.

Sagoäventyren har varit väldigt omtyckta bland barnen och de gillar att vi alltid börjar med en ramsa och slutar med samma snipp-snapp-snut ramsa.

tisdag 19 maj 2015

Spökena som bytte färg

Foto och text: Kvis daghem

Varför? Lärande målet för sagostunden var förutom det självklara, språklig stimulans, olika färger och föremål samt koncentrationsövning under sagostunden. Dessutom övades minnet då barnen fick återberätta sagan efteråt.

När? Tidpunkten för sagostunderna var mellan 10-11 pga. att det då fanns tillräckligt med tid att sitta ner i lugn och ro.

Hur? Rekvisitan som användes var självgjorda spöken som var i olika färger, samt bilder på mat som spökena åt och därtill ännu olika bildkort på föremål som hade olika färger som vi kunde arbeta med efter sagostunden.

Vem? 3 olika sagostundstillfällen och ca 5 barn per gång. Jag valde att dela in barnen enligt ålder. Denna saga var lämplig för alla åldrar.

måndag 18 maj 2015

Fem frågor för dig som läser sagor

Foto: Svenska bildningstjänster

Den finlandssvenska läsambassadören Katarina von Numers-Ekman har samlat mängder av idéer och besvarat frågor på läsbassadörens webbplats. På webbplatsen hittar du fler metoder och råd att beakta då du t.ex. läser högt en bok för din barngrupp.


Hur ska jag förbereda mig?

Läs boken innan du läser den för barnen.

"Då undviker du situationer där du plötsligt inser att boken inte passar din publik eller dig själv."
Prata positivt om bokens pärm innan du börjar läsa. För yngre barn kan det vara lättare att ta till sig berättelsen om de vet vad sagan handlar om.


Hur ska jag börja läsningen? 

Läs upp titeln, författaren och vem som har illustrerat boken. Kom ihåg att titta barnen i ögonen när du börjar.
"Ta reda på lite fakta om författaren och illustratören som du kan dela med dig av innan du börjar läsa."

Hur ska jag använda min röst?

Variera ditt tonläge enligt stämningen i sagan (men undvik att viska).
"Om det t.ex. står att någon viskar eller skriker i texten kan du sänka och höja rösten på dessa ställen."

Hur ska jag göra med svåra ord?

Vid behov kan du förklara svårare ord men se upp för att berättelsen inte blir för hackig av flera avbrott. Du kan förbereda dig genom att kolla språket i boken i förväg:
"Läs en slumpmässigt vald sida i boken. Om där finns fler än fem ord som du tror är obekanta för barnet kan det hända att boken är för svår. Finns där tre ord som verkar svåra är boken lagom utmanande. Finns det inget ord som verkar svårt är boken kanske för lätt."

Hur ska jag tala med barnen om det vi läst?

Det viktiga är att du talar med barnen om det ni läst. På det sättet undviker du att samtalet känns som ett förhör.
"Ställ "jag undrar-frågor" istället för "varför-frågor". Visa att du som vuxen är nyfiken både på texten och på hur barnet upplevt den."

Källa: Läsambassadören

fredag 15 maj 2015

Sagan om Guldlock - som en liten teater

Foto och text: Kungsgårds daghem


Första gången då jag hade min sagostund för barnen gick jag igenom med dem varför jag har den och vad det går ut på. Rekvisitan använde jag samtidigt som jag läste ur boken Guldlock och visade vad som hände i sagan, som en liten teater.

Barnen har verkligen uppskattat det hela och efter några gånger fick de själv komma och berätta sagan och visa teater om det bara ville.



Foto: Kungsgårds daghem


Hade till en början fem stycken barn då jag hade sagostunden första gången. Men har under veckornas gång blivit så att jag haft för alla barn men i små grupper förstås. Några gånger har jag haft alla på en gång och det har gått riktigt bra.

Tidpunkten då vi haft sagostunden har varierat, men oberoende när vi har haft det så tycker jag att allt har fungerat riktigt bra.

tisdag 12 maj 2015

Tre bockarna bruse

Foto och text: Portängens daghem

Vi har läst sagan tre bockarna bruse tillsammans med sex barn.
  1. Första gången läste vi sagan från boken
  2. Andra gången höll vi bordsteater
  3. Som avslutning sjöng vi ännu tillsammans med barnen tre bockarna bruse sången

Foto: Portängens daghem


När: vi höll sagostunden på förmiddagen ca klo 10.00, barnen var mycket lugna då och orkade sitta och lyssna ivrigt.

Var: Inne i vårt sagorum, barnen fick sitta på egna dynor och lyssna/titta.

Hur: En av oss läste boken så att barnen samtidigt fick se bilderna i boken, bordsteatern höll vi i ring så barnen såg också då.



Foto: Portängens daghem

måndag 11 maj 2015

Totte bakar i smågrupper

Foto och text: Niperts daghem

Vi på Kattfot (1-3 åringar) läste Totte bakar. Vi använde oss av allt material som kom med i Sagolådan. Vi hade vår sagolåda stund före lunchen. Vi samlade våra barn på en stor blå rund matta i vilorummet.

Vi delade barnen in i 3 grupper (2-3 år, 2 år och 1 år). Gruppernas storlek varierade lite. Vi hade ungefär 3-5 barn per grupp. Medan en grupp lyssnade på sagan hade de två andra grupperna annan verksamhet.

Med de äldre barnen:
  • började vi med ramsan och sedan gick vi till sagan
  • vi läste sagan och visade med teckenstöd
  • vi hade också hjälp av bilderna på Totte och hans familj
  • efter sagan återberättade vi sagan och gick igenom alla saker

Den här månaden har vi haft som tema färger och former som vi använde som hjälpmedel. T.ex. vilken färg är mjölpåsen? Barnen orkade sitta jätte fint och var intresserade.

Med de riktigt minsta:
  • läste vi inte sagan utan istället berättade den
  • vi hade också med materialet till berättelsen i "den vita lådan" och de minsta (1 år) var jätte intresserade av vad som fanns i lådan. På grund av den vita lådan höll vi upp deras intresse och ork att sitta
  • vi gick också lite igenom vilken färg de olika föremålen hade ( t.ex. en röd mugg)

torsdag 7 maj 2015

Sagoprojekt med Petter, Gruffalon och Törnrosa

Varför? Lärandemålet har varit att låta blyga och tystlåtna barn ha en chans att tala och öppna sig i en liten grupp.

När? Tidpunkten har varit på förmiddagen, då de andra barnen haft utelekar i parken. Det har med andra ord varit lugnt och stillsamt.

Var? Sagostunderna har ägt rum i vår samlingsvrå (en gång i tamburen, då inga andra barn vistats där).

Hur? Sagostunderna inleddes och avslutades med en ramsa:
”Sim sam su, sagostunden börjar / slutar nu…” + en bjällra.


Foto och text: Kvis daghem

Rekvisitan för Petter och hans fyra getter: Bondgård lånad från lilla sidan, figurerna i sagan gjorde jag själv av kartong, berget gjordes med papier maché-tekniken.

Foto: Kvis daghem

Rekvisitan för Gruffalons bok om motsatser bestod av en plåtask med motsatsord. Motsatsorden ritade jag delvis själv, dessutom använde jag små figurer.

Foto: Kvis daghem

Rekvisitan för Törnrosa bestod av Barbie-figurer som omvandlades till Törnrosa, prinsen och den onda fén med ”tilläggsattiraljer” som kronor, en giftspindel (onda fén). Barbieslottet fungerade som Törnrosas slott och häcken gjordes av kartong.

Vem? Gruppen bestod av fem barn, två flickor och tre pojkar. Barnen var ivriga och intresserade av detta projekt!

onsdag 6 maj 2015

Lilla Kotten får besök - saga på olika sätt

Målet med sagan var att träna barnens koncentrationsförmåga, språkliga färdigheter och turtagande.

Tidpunkten för sagan har varit varierande, första gången läste jag efter mellanmålet och andra gången i god tid före lunch.


Foto och text: Finno daghem

I första bilden läste jag sagan i ett mörklagt rum och lyste upp bilderna med ficklampa.


Foto: Finno daghem

Andra bilden visar hur jag använde bilderna som ett memoryspel där barnen skulle hitta par/motsatta bilder (t.ex. ankan går ut / kommer in).


Foto: Finno daghem

Rekvisitan, djuren, var i en påse. Barnen fick turvis ta ett djur ur påsen och beskriva djuret för sina kompisar, och så pratade vi om djuren i fråga.


Foto: Finno daghem

"Muschirummet" är ett skilt rum som finns bredvid vårt grupprum.

måndag 4 maj 2015

10 tips att tänka på - del 2

Foto: Svenska bildningstjänster

Enheterna som lånat vår Rosa sagolåda har skrivit ner sina tips och idéer till andra grupper i vårt utvärderingshäfte:
  1. Förbered dig väl, bekanta dig med materialet
  2. Reservera tillräckligt med tid
  3. Tänk igenom storleken för barngruppen, hur bilda smågrupper
  4. Två vuxna med - ena kan läsa eller berätta, andra kan visa tecken som stöd eller observera
  5. Delaktigheten - låt barnen göra och leka sagans händelser
  6. Utforska, undersök och kanske experimentera - låt barnen komma underfund med hur världen fungerar
  7. Ta vara på barnens diskussioner och reflektioner kring sagan
  8. Fortsätt leka sagan - baka Tottes kakor vid sandlådan
  9. Baka en riktig kaka tillsammans med barnen
  10. Ordna ett riktigt saftkalas!