måndag 19 december 2016

Dags att julstäda bokhyllan

Bild: Svenska bildningstjänster

Hur ser det ut i era bokhyllor? När har ni senast kollat igenom vilka böcker ni har och i vilket skick de är? 

I boken Högläsning i förskolan - Vägledning till litteraturen ger Maria Heimer några råd som är bra att ta i beaktande.

Tänk på att det ska finnas:
  • en medveten tanke bakom varje bok
  • böcker som engagerar barnen
  • böcker som utmanar barnen både språkligt och litterärt
  • böcker som kan användas i det pedagogiska arbetet
  • både skönlitterära böcker och faktaböcker

  • Varför väljer vi just den här boken?
  • Hur ska vi arbeta med innehållet?
  • Vad ska läsningen av boken leda fram till?
  • Vilka andra böcker tar upp samma tema och kan de jämföras?

(Heimer, 2016, s. 23)

På sidan olika.nu finns en checklista som hjälper dig att gå igenom böckerna ur ett normkreativt perspektiv. T.ex. finns det böcker där gamla människor speglas? Finns det böcker där pojkar är empatiska och omhändertagande? Finns böcler där barn bor på flera platser, t.ex. varannan vecka?

Bild OLIKA.nu

måndag 12 december 2016

Ekorr'n satt i granen

Foto och text: Karamalmens daghem
 
Vi sjöng först några gånger i samlingen Ekorr'n satt i granen med stödtecken. Sedan läste vi boken om Ekorr'n satt i granen, diskuterade vad som händer och tittade på bilderna. Till sist hade vi sagan som bordsteater med rekvisita. Detta gjorde vi med 1-2 åringarna.
 
Eftersom vi använde samma saga på många olika sätt blev sagan bekant för barnen och de visade stort intresse. När vi höll sagan som bordsteater var barnen mycket koncentrerade och lyssnade ivrigt.

torsdag 1 december 2016

Emma hos doktorn i sagohörnan

Foto och text: Smedsby daghem
 
Vi har gjort i ordning en sagohörna i sovrummet. Hörnan av avskärmad med gardiner som kan rullas upp när hörnan inte används. Vi har hängt upp ljusgirlanger och med hjälp av dynor får vi golvutrymmet också avskärmat. När resten av belysningen i rummet är släckt är hörnan verkligen mysig och det blir stämningsfullt att sitta där med barnen. Där har jag läst "Emma hos doktorn" för blandade barngrupper i åldern 1-6 år.
 
Jag hade som rekvisita en läkarväska som barnen känner till från leksakslådan. I den hade jag en sten (som Emma stöter sig på), bomull (som såret putsas med), en leksaks spruta (som doktorn bedövar med), en pinne med garn som var nålen och tråden (som såret syddes ihop med) och riktiga plåster (som Emma fick på pannan) som jag satte på min egen panna.
 
Jag berättade sagan mera fritt än genom att endast läsa texten. An efter tog jag ut saker ur väskan och visade på mig själv vad som hände åt Emma. Till slut tog jag bort plåstret från min panna när Emma fick sina stygn bort. Barnen lyssnade mycket koncentrerat och följde med vad jag gjorde.
 
Jag frågade efteråt vad barnen tyckte och de flesta kunde svara, t.ex. att det var roligt och spännande. De yngre barnen som inte kunde säga så mycket ville gärna titta på nytt på sakerna. Själv tyckte jag om att läsa en saga på det här sättet, det blev mera intimt och koncentrerat än vanligt.